Zborovski forum Seznam forumov Zborovski forum
Ta forum je namenjen izmenjavi informacij s slovenskega zborovskega prizorišča
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Acapella DVDji

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Zborovski forum Seznam forumov -> Drugi zborovski pomenki
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
murn
Administrator foruma


Pridružen/-a: 14.05. 2006, 00:24
Prispevkov: 444
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 28 Dec 2006 00:21    Naslov sporočila: Acapella DVDji Odgovori s citatom

Ker ste očitno vsi tako zaposleni z božičnimi koncerti, da nimate časa pisati na forum, se bom sam pohvalil s svojima najnovejšima pridobitvama, ki sem ju dobil od božička naravnost s Finske in Švedske.

Finski acappella sekstet Rajaton je leta 2004 izdal DVD s posnetki svojega božičnega koncerta. Skupina vrhunskih pevcev že nekaj let deluje povsem profesionalno in ima unikaten acapella stil, ki obsega tako pop glasbo kot glasbo srednjega veka, skladbe zanje pa pišejo tudi sodobni finski skladatelji. Petje na DVDju je izjemno, skladbe in priredbe pa zelo zanimive, a vse ne gredo takoj v uho (najbrž tudi zaradi finščine in namernega izogibanja znanim božičnim napevom). Sama produkcija DVDja (zvok, kamera, osvetlitev, režija) je nekoliko slabša, tako da npr. zanimiva koreografija pri večini skladb na posnetku ni posebej učinkovita, pa tudi zvok ima za moj okus preveč odmeva. Vseeno pa je petje tako dobro, da se plošček kar pridno vrti v mojem predvajalniku, in tudi finščina mi je že zlezla malo pod kožo.

Čisto sveže pečena pa je tlačenka švedskega acapella kvinteta The Real Group, posneta v živo na lanskem koncertu v Stockholmu ob 20-letnici skupine. Ta stvarca pa je, kako naj rečem, čisto čudo. Koncert je bil dobro naštudiran šov z vsemi detajli od osvetlitve do rož za nastopajoče, posnetek ter produkcija DVDja sta vrhunska in zvok odličen (priporočam poslušanje na slušalke), izbor skladb pa je privlačen tudi za široko mednarodno občinstvo (precej skladb z najnovejše plošče v angleščini, nekaj jazz standardov, nekaj RealGroupovskih hitov v švedščini ter par odštekanih ocvirkov za zabelo).
Najpomembnejše, seveda, pa je petje, in to je zares sapo jemajoče. Nebeško svetli sopran Margarete Bengtson, temnejši jazzovski sopran Katarine Henryson, odštekani moški alt Andersa Edenrotha, barviti kvazitenor Pedra Karlssona in neverjetno elastični (kontra)bas z igralskimi vložki Andersa Jalkeusa se dopolnjujejo v fascinanto zlitje. Brez kakršnegakoli opaznega napora uživajo, ko divje swingajo kot 30-članski bigband, naslednji hip pa ustvarijo zvočno kuliso arktične pokrajine, ob kateri pokajo ledene gore. Drobnih negotovosti in tehničnih napak ne poznajo, fraziranje, spremembe ritma in dinamike, vse njihovo muziciranje je čista perfekcija. Skladbe in aranžmaji pa so genialni in v živo še bolj zaživijo kot na CDju, četudi so tam obogateni z nasnemavanjem dodatnih glasov in zvočnimi učinki. Res sem fasciniran in moja največja zborovska želja za leto 2007 je doživeti kak njihov koncert, po možnosti v Sloveniji. Morebitnim oboževalcem tovrstne glasbe pa bi ta DVD kar najtopleje priporočil (koščke skladb si lahko ogledate tudi na spletni strani skupine: http://www.realgroup.se , ampak zagotavljam vam, celota je še veliko bolj fascinantna).

LP vsem, Murn.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
murn
Administrator foruma


Pridružen/-a: 14.05. 2006, 00:24
Prispevkov: 444
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 09 Jun 2007 14:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dva tedna nazaj me je doletel še DVD vsem znane skupine The King's Singers: From Byrd to the Beatles.

Nekaj let nazaj sem jih dvakrat poslušal na koncertu v Gallusovi dvorani, kjer so me (sploh prvič) zares navdušili. Tudi na DVDju je njihovo muziciranje brezhibno in vrhunsko: gre za klasičen akustičen nastop v živo brez mikrofonov, s klasičnim KS sporedom od renesanse (Byrd, Weelkes, Lasso, Gesualdo, Monteverdi) do romantike in sodobnih skladb (Kodaly, Kreek, Reger) ter priredb lahkotnejšega žanra (Beatles, Queen, Billy Joel, Ellington, Rossini) in še kakšne ljudske (Danny Boy) povrhu.
Koncertne nastope dopolnjujejo komentarji pevcev in posnetki iz studija, v katerem snemajo 40-glasni Tallisov motet Spem in alium, kot dodatek pa je najti še neverjetni komad Paula Draytona "Masterpiece", v katerem se v nekaj minutah zvrsti vsa zgodovina zborovske glasbe.

Posnetek je vrhunski in vsekakor vreden večkratnega ogleda, čeravno me osebno nekoliko motijo posnetki obrazov pevcev med petjem preveč od blizu. Ogled je tudi izvrstna šola klasičnega pevskega muziciranja - pevci brez izstopajočih solopevskih nastavkov se čudovito zlijejo in ustvarjajo širok barvni spekter.

Primerjava z npr. DVDjem skupine Real Group pa je nehvaležna, saj gre za popolnoma drugačen stil, zasedbo in način izvajanja, a moram priznati, da so me Švedi na posnetku še bolj prevzeli. Pristop KSov je morda preprosto preveč klasičen za učinkovit videoposnetek.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Zborovski forum Seznam forumov -> Drugi zborovski pomenki Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.